Lasteaed Pärnus

  • #Eesti
  • #Pärnu
  • #avalik
  • #säästev
  • #roheline
  • #haridus
  • #puit

Asukoht

Raja 7, Pärnu

Pindala

4600 m2

Staatus

Valmis 2020

Tellija

Pärnu linnavalitsus

Arhitektuur

LUMIA ja Projekt O2

Margit Aule, Katrin Vilba ja Triinu Nurmik

Sisearhitektuur

studio ARGUS

Maastikuarhitektuur

KINO maastikuarhitektid

Fotod

Tõnu Tunnel

Eesti üks modernsemaid lasteaedu asub Pärnu kuurortlinnas Raja tänaval. Hoone keskel asuvad ühisruumid ja nende ümber ringikujuliselt rühmaruumid – nii on koridoride ja ehitisealune pind minimeeritud. Lasteaia sissepääs on paigutatud põhja ning rühmaruumid koos mängualadega lõunakaartesse. Ruumide paigutamisel on arvesse võetud lasteaia jaoks tähtsat logistikat ja töötajate tagasisidet, et tagada sujuv päevane liikumine laste rühmaruumidesse toomisel ja õues mängimas käimisel. Igal rühmal on oma ligipääs hoone südamesse ning väljapääs mängualale. Kõik asub ühel tasapinnal, kus on mugav liikuda nii lastel kui ka kaubakäru või ratastooliga. Hoone südame, ühisalade ja rühmaalade vaheline liikumine käib läbi klaasgaleriide. Iga galerii vahele jääb rühmadele väike siseõu taimede eest hoolitsemiseks ja mängualana kasutamiseks.

Hoone kandev osa on monoliitsest raudbetoonist. Kompleksi moodustavad liginullenergiahooned, kus on passiivseks jahutamiseks kasutatud elektriliselt avanevaid fassaadikardinaid ja 2300 m² pindalaga huumuskatust. Kompleks toodab ise energiat: katusel on päikesepaneelid ja kasutatakse ära jääksoojust.

Rühmaruumide viilkatustega on rõhutatud, et suure lasteaiahoone sees asub iga rühma oma ruum, rühmaruumidest kokku aga moodustub justkui küla keset mängumaastikku. Hoonete välisarhitektuursed elemendid – ring ja kaar – jätkuvad nii maastikuarhitektuuris küngastena kui ka siselahenduses, luues terviku ning peegeldades põhjalikku koostööd arhitektide, sisearhitektide ja maastikuarhitektide vahel.

Sisearhitektid on kasutanud mitmeid mängulisi lahendusi. Laste magamis- ja mängimisala vahesein on jagatud justkui väikesteks mängumajakesteks, mis toimivad miniköökide, liumägede ja onnidena, aga ka õpetaja oma ruumina. Siselahenduse materjalid on looduslähedased nagu välislahenduseski. Kasutatud on heledaid ja malbeid toone, põrandatel looduslikku linoleumi ning mööblis ja muudes detailides kasespooni ja vineeri.

Lasteaia mahuga liitub ujula, mida kasutavad lasteaialapsed, kuid mis pakub ka linnarahvale tänapäevaseid võimalusi treenimiseks. Ujulas on kaheksa rajaga põhibassein, eelbassein, lasteaialaste bassein, mulli- ja külmaveevannid ning saunad. Ujula katus meenutab merelainet ja see muudab hoonemahtu optiliselt dünaamilisemaks ning väiksemaks. Katust kannavad võimsad 28‑meetrise sildega liimpuittalad.

Maastikuarhitektid on loonud lasteaia ümber vaheldusrikka maastiku, mis pakub lastele mitmekülgset ja sisukat tegevust. Mängualad on radiaalselt ümber maja paigutatud ja pinnavormidega liigendatud. Õues on mitmesugused mänguväljakud, kelgumäed, batuudid, kiiged, karussellid, liiklus- ja spordialad. Kes soovib, võib miniekskavaatoriga liivakastist liiva kaevata, kella õigeks keerata või tasakaalurajal käia. Põnevad kujundatud künkad loovad lõputult mängimisvõimalusi: saab liugu lasta nii suvel kui talvel, hüpata, ronida, varjuda.

Eelmine projekt

Eramu Suurupis

Järgmine projekt

Argentiina restoran