Kai kunsti­keskus

  • #Eesti
  • #Tallinn
  • #avalik
  • #rekonstrueerimine
  • #mälestis
  • #büroo
  • #restoran
  • #tööstus
  • #kultuur
  • #näitus

Asukoht

Peetri 12, Tallinn

Pindala

2200 m2

Staatus

Valmis 2019

Tellija

Noblessneri Jahtklubi

Arhitektuur

LUMIA ja HGA

Margit Aule, Karl-Johan Jakobson, Hanno Grossschmidt ja Tomomi Hayashi

Sisearhitektuur

studio ARGUS

Fotod

Tõnu Tunnel, Renee Altrov ja Aron Urb

Auhinnad

  • 2020 - Tallinna muinsuskaitseauhind

Noblessneri laevatehas Kalamajas asutati 1912. aastal ülesandega ehitada allveelaevu Vene keiserlikule mereväele. Tehase tarvis ehitati välja võimas linnak, mille ajaloolisi hooneid on tänaseni säilinud üle kümne. Koos mitme nüüdisaegse lisandusega on tehaselinnakust alates 2000. aastatest kujunenud tänapäevane linnaruum kortermajade, äripindade, restoranide ja kultuuriasutustega.

Üks linnakus säilinud ja tänaseks endale uue funktsiooni leidnud ajaloolisi hooneid on endine laevasüsteemide tsehh. Koos kõrval asuva valukojaga on see üks tehase vanemaid hooneid, mis on ka arhitektuuriliselt oma naabriga küllaltki sarnane: hoonel on raudbetoonist monoliitne raamkarkass ja selle ajaloolised seinad on laotud betooniräbu õõnesplokkidest.

Koostöös arhitektuuribürooga HGA valminud renoveerimisprojekti eesmärk oli muuta laevasüsteemide tsehh nüüdisaegseks äripinnaks ning näituse- ja konverentsiruumiks. Rahvusvahelise Kai kunstikeskuse ruumid asuvad hoone teisel korrusel, maja esimesel korrusel toimetavad erinevad toidustuudiod ja restoranid.

Pika ristkülikukujulise põhiplaaniga hoonele annab iseloomuliku vormi kumer katus, mille harjal on väike kolmnurkne katuselatern. Tsehhi katust sildavad raudbetoonist segmentkaarsed talad.

Renoveerimise käigus säilitati siseruumides võimalikult palju vanast interjöörist ning olulisel kohal oli ka industriaalse ruumimõju säilimine. Uue ruumiprogrammi keskmes on hoone teisel korrusel paiknev kunstigalerii: neutraalsete valgete seintega ruumile annavad võimsust vanad laekonstruktsioonid. Eksponeerimise eesmärgil on ajaloolistest seintest sissepoole rajatud uued seinad. Peale galerii on teisel korrusel kunstikeskuse auditoorium, koosolekuruumid ja kontor. Esimesel korrusel paiknevates toidukohtades on industriaalset pärandit ja hingust säilinud rohkem ning see on oskuslikult ühendatud moodsa minimalistliku mööbliga.

Eelmine projekt

WOW elamus­keskus

Järgmine projekt

Nobless­neri valukoda