Park Hotell Viljandi

  • #Eesti
  • #Viljandi
  • #avalik
  • #rekonstrueerimine
  • #mälestis
  • #hotell
  • #restoran

Asukoht

Johan Laidoneri plats 8, Viljandi

Pindala

1800 m2

Staatus

Valmis 2018

Tellija

Astlanda Ehitus

Sisearhitektuur

LUMIA ja studio ARGUS

Margit Aule, Maris Kerge, Kaiko Kerdmann ja Margit Argus

Fotod

Terje Ugandi

Auhinnad

  • 2019 - Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemia 2019

  • 2019 - Eesti Kultuurkapitali arhitektuuri sihtkapitali aastapreemia 2019

Park Hotell Viljandi asub Johan Laidoneri platsi ja Raekoja platsi vahel. Hoone ehitati 1910. aastal hotell-restoraniks, mille tänavatasandil paiknes mitu äri. Keskkütte ja veevärgiga maja oli üks suuremaid ja väärikamaid ehitisi kogu linnas. Selle omanik oli ärimees Andres Ormisson, kelle poeg oli tuntud kunstnik Villem Ormisson. Hiljem võeti hoone kasutusele esmalt haiglana ja seejärel haridusasutusena; seal on tegutsenud näiteks Viljandi Kultuuriakadeemia eelkäija.

Taastamise ajaks olid hoonest säilinud ainult välisseinad, kunagine uhke sisemus oli pöördumatult kahjustunud ning puudus ka alusmaterjal selle täpseks rekonstrueerimiseks. Hoone arhitektuur on segu historitsismist ja juugendist. Kolmekorruselist tahukat ilmestavad uhked aknaraamistused, karniisid, torn Johan Laidoneri platsi poolsel fassaadil ja ehisviilud.

Uues arhitektuurilahenduses on välja ehitatud hotellihoone katusekorrus, mis aga tänavalt vaadatuna hoone vormi ei muuda. Samuti on klaaskatusega kinni ehitatud endine siseõu, mis on võetud kasutusele hotelli fuajeena. Peasissepääsuna toimib nüüd hoovile viinud kangialune. Hotellis on 37 numbrituba, restoran ja kohvik.

Uut vanaga sujuvalt ühendavas sisekujunduses domineerivad üldkasutusega ruumides tumedad toonid. Nendest ruumidest on keskne fuajee, milles tõusevad peale õhulise liftišahti esile ka puiduga viimistletud, numbritubadesse viivad näiliselt korrapäratu paigutusega sillad. Heledates ja õrnades toonides kujundatud privaatsemad ja intiimsemad numbritoad ning restoran eristuvad selgelt kesksest aatriumist, mis oma rustikaalsusega määratleb rohkem ühisolemise ruumi. Restoranis ja numbritubades on hallid toonid kombineeritud Villem Ormissoni töödest inspireeritud sügavates toonides tekstiilidega. Siseõu-fuajees on näha katusealuse korruse kasutuselevõtuga lisandunud hoonemahtu, mis oma siledaks krohvitud ja pigem detailivaese kujundusega vastandub ajalooliste tellisseinte ekspressiivsusele – uus on vanast selgesti eristatav.

Eelmine projekt

Postimehe maja

Järgmine projekt

WOW elamus­keskus